Website analyse
Wat is het nut van een website analyse?
Laten we beginnen bij het begin.
In ons dagelijks leven is het internet niet meer weg te denken. We surfen allemaal dagelijks naar informatie via het “world wide web”. En zonder dat we het goed en wel beseffen, vellen we een oordeel in een mum van tijd – ja, zelfs letterlijk binnen de 3 seconden – over de informatie die we vinden tijdens onze zoektocht.
Ik verduidelijk even aan de hand van een voorbeeld. Stel dat je op zoek bent naar een nieuwe job. Je hebt al een aantal vacatures gevonden die je interesseren en besluit om even naar de betreffende websites te gaan kijken van je mogelijke nieuwe werkgever.
- De eerste website die je bezoekt ziet er geweldig uit. Overzichtelijk, professioneel, gemakkelijk navigeerbaar, duidelijk, … kortom, je hebt een zeer goede indruk gekregen van dat bedrijf en ziet jezelf daar zeker ook werken.
- De tweede website ziet er alles behalve professioneel uit en is hopeloos gedateerd. En dan mag het al een super goede werkgever zijn, toch heb jij binnen de 3 seconden al beslist dat je daar niet wilt gaan werken. Jammer, maar die tweede werkgever heeft een zeer slechte eerste indruk gemaakt op jou en zal niet snel iemand van jou kaliber vinden voor de vacature die hij heeft openstaan.
Waar het op neer komt is dat een website vaak het belangrijkste visitekaartje is van een bedrijf of organisatie op het internet en dat het daarom van groot belang is dat die website goed presteert, zodat elke bezoeker onmiddellijk een positieve ervaring heeft als eerste indruk.
Een website analyse (of audit, of scan) is dus enorm nuttig om na te gaan waar de eventuele pijnpunten van je huidige website liggen en om te kijken welke ervaring een bezoeker heeft die op je website belandt, en hoe die ervaring kan verbeterd worden.
Want je krijgt maar 1 keer de kans op een goede eerste indruk.
Wat houdt zo'n website audit in?
Bij zo’n website audit komt het er dus op neer dat we de prestaties van de website willen verbeteren.
We bekijken alle gegevens over het websiteverkeer (zoals het aantal bezoekers, de tijd die ze op de site doorbrengen, hun gedrag, …) om inzicht te krijgen en potentiële problemen op te sporen, zodat we aanbevelingen kunnen doen om de website te optimaliseren.
Tijdens een website scan wordt er uiteraard ook gekeken of er geen technische problemen zijn, zoals bv. links die niet goed werken of bv. problemen met de laadsnelheid, …
Sowieso is het belangrijk om te beseffen dat het nuttig is om regelmatig zo’n website audit te laten uitvoeren. Het internet en de zoekmachines veranderen namelijk voortdurend. Daarom is het zeker geen overbodige luxe om regelmatig een website analyse te laten doen en je website waar nodig aan te passen.
Maar ook JIJ evolueert voortdurend. En jouw bedrijf staat ook niet stil. Misschien was je ooit gestart met je eigen dierenartspraktijk, maar heb je je ondertussen gespecialiseerd in acupunctuur en osteopathie bij huisdieren. Hoog tijd om je website deze boodschap te laten uitstralen, zodat je niet meer gecontacteerd wordt voor de bevalling van een koe.
Want vanzelfsprekend moet de boodschap van je website kloppen met wat jij doet en waar jij in gespecialiseerd bent.
De inhoud van je site moet dus uiteraard ook relevant en up-to-date zijn.
Het uiteindelijke doel van je website is om door de bezoeker gemakkelijk gevonden te worden, zodat jij dankzij je website meer (en de juiste!) klanten aantrekt en dus meer zakencijfer kan maken. Dat kan alleen als je website geoptimaliseerd is.
